Exista multe metode de a-ti structura antrenamentele, de la antrenamente impartite pe grupe musculare, splituri de Upper si Lower body, in functie de pattern-urile de miscare folosite, in functie de exercitiul pe care vrei sa il imbunatesti specific sau full body - fiecare cu pro si contra.
In acest articol vom argumenta de ce la Body Harmony Workouts am ales sa folosim un Full Body Split pe pattern-uri de miscari si cu focus pe diferite aspecte, abilitati de antrenat.
In primul rand, un antrenament full body reprezinta, dupa denumire, antrenarea intregului corp in decursul unui singur antrenament. Asta inseamna ca, atat partea inferioara, cat si partea superioara sunt antrenate la fiecare antrenament.
Prin repartitia bazata pe patternuri de miscare, ne referim la abordarea, sub diverse forme, a fiecaruia dintre miscarile de baza cum ar fi: Hinge, Genuflexiune, Impins, Tras, Fandare-Unilateral, prin diferite variatii de exercitii.
De asemenea, in faze diferite putem incerca sa ne indreptam focusul catre diverse carateristici, acordand mai multa atentie spre forta, conditionare, hipertrofie etc.
Motivele pentru care alegem aceasta varianta sunt urmatoarele:
- Contact mai des cu miscarile de baza, sau mai bine spus - mai multe ocazii pentru a deveni proficient in exercitiile care au un impact mare asupra corpului. Exercitiile la sala, miscarile, sunt un skill catre trebuie stapanit si cu cat stapanim mai bine o miscare, cu atat putem apoi creste intensitatea in siguranta.
Schimbarea variabilelor de antrenament este de ajuns pentru a crea apoi un stimul nou pentru corp si pentru a solicita astfel o adaptare diferita (tinem la variatii noi si la factorul de noutate, dar acesta este adaugat progresiv, dupa ce bazele sunt foarte bine stapanite).
- Intr-un mod de viata destul de lipsit de miscare, folosirea corpului cat mai des in intregul lui spectru de pattern-uri pare sa fie o idee destul de buna pentru a ne reda abilitatile de miscare, coordonare, echilibru, proprioceptie – wink wink ;)
Sa mentinem corpul suplu si mobil trebuie sa fie o prioritate.
- Ocazii mai dese de a stimula sinteza de proteina si hormonii anabolici - baza procesului de hipertrofie (cresterea masei musculara). Sinteza de proteina este crescuta in urma stimularii musculaturii, astfel, cu cat mai des antrenam un muschi specific cu atat mai des initiem acest proces pentru acel muschi in limitele abilitatii de recuperare. De asememnea miscarile mari, compuse (Genuflexiuni, Indreptari, Tractiuni, Etc) sunt corelate cu un nivel mai ridicat de hormoni anabolici eliberati.
- Un consum mai mare de calorii – un antrenament full body, prin implicarea mai multor grupe musculare mari, sinergetic, consuma mai multe calorii fata de a lucra zone izolate (nu consideram ca antrenamentele sunt destinate doar pentru a arde calorii, dar poate fi un beneficiu extra apreciat).
- Lipsa unei sedinte de antrenament nu te pune in situatia unui imbalans al programului de antrenament ,ce poate avea efecte precum incetinirea progresului sau chiar imbalansuri musculare.
In incheiere mai nu sustinem ca acesta este cel mai bun mod de a structura antrenamentele, dupa cum am mentionat exista pro si contra pentru fiecare structura iar aceasta poate sa fie aleasa in functie nevoi, preferinte, timp alocat si multe alte variabile.
Keep Training!
Comments