top of page
  • Poza scriitoruluiclaudiuconstantino

Mentenanta propriului corp

INTRODUCERE


Stire revolutionara:

"Viata lipsita de miscare, statul pe scaun excesiv, postura asociata cu interactiunea constanta cu un telefon, birou si laptop isi lasa amprenta asupra corpului nostru."


Da, simtim pe zi ce trece cum corpul "imbatraneste", insa acest sentiment nu este din cauza cresterii in varsta, ci din prisma input-urilor constante pe care le dam corpului, ce isi fac simtita prezenta pe zi ce trece.


La fel cum ingrijim orice alta posesie de valoare, asa avem nevoie si de un mod constant de a ne “repara”/ ingriji corpul, un model pe care sa il urmam pentru a scapa de mici dureri si pentru a imbunatati pozitiile si functia corpului.


Nu ma intelegeti gresit, cu siguranta sa mergi la un masaj de relaxare periodic este minunat, insa acesta nu face fata nicidecum nevoii de mententanta pe care o are corpul nostru - pana la urma il folosim la potential maxim in fiecare zi (si daca nu il folosim, ar fi benefic sa incepem sa facem asta – merita!)


In acest prim post vom discuta despre o astfel de metoda – SMR self myofascial release.Ce este Myofascia?


Denumirea de Myofascia ii sugereaza deja originea, Miofibra musculara + Fasciamembrana conjunctiva ce acopera muschii sau alte parti anatomice. Fascia face legatura intre structurile anatomice, participa la schimbul de substante, indeplinind, ca si sistemul vascular, functii trofice si de transport. Muschii si fascia sunt inseparabile.

Muschii sunt cei care conduc mobilitatea si contractile, dar acestia nu isi pot indeplini functiile fara componenta de fascia.

Astfel, putem defini SMR ca o modalitate de a elibera (release)/ reduce durerea si disfunctia in corp prin diverse mecanisme si de a imbunatati mobilitatea si performanta.


BENEFICII

Eliberarea punctelor de tensiune (Trigger points)


Acestea sunt puncte hipersensibile in muschi care pot cauza durere si impedimente motorii. Aceste puncte lasate neadresate pot persista si cauza aparita altor puncte similare, marind astfel suprafata de durere. Prin eliberarea acestora putem imbunatati atat mobilitatea locala, cat si a intregului sistem si putem detensiona corpul.


Imbunatatirea proprioceptiei


Proprioceptia este perceptia propriului corp in spatiu: pozitie, locatie, orientare, un fel de un gps propriu. De asemenea, corpul este mapat de catre creier, iar fiecare zona poate sa fie mai vizibila sau mai putin vizibila pentru el.

Aceste harti ale propriului corp sunt updatate incontinuu, insa in momentul in care o anumita zona nu este clara pentru creier, poate conduce catre mecanisme de durere, tensiune si pattern-uri de miscare incomplete.


SMR poate oferi in acest context un input sensorial care ajuta la rafinarea acestor harti corporale si de descoperire a zonelor folosite incorect, abuzate sau invizibile. Aceste beneficii apar mai ales cand aceasta practica este combinata cu miscare si respiratie.

De asemenea, exista o relatie invers proportionala intre durere si proprioceptie - cu cat mai mare este proprioceptia cu atat mai bine poti menaja durerile.


Unealta de recuperare si imbunatatire a mobilitatii

SMR este considerata a fi din ce in ce mai mult o unealta eficienta pentru imbunatatit performanta si recuperarea, fiind utilizata intr-un trend crescator atat inainte de antrenamente cat si dupa.


Pozitiile statice si restrictionate tinute de-a lungul zilei duc catre limitari in abilitatea tesuturilor de a se misca si a aluneca unul deasupra altuia, conducand apoi catre limitari ale musculaturii de a se contracta si intinde maxim, ceea ce genereaza la randul lor disfunctii ale articulatiilor.

Prin SRM poate fi redata supletea tesuturilor si poate fi imbunatatita abilitatea de a atinge pozitii mai bune in timpul antrenamentelor.

De asemenea, cresterea circulatiei de sange si limfa in zonele decongestionate in urma masajului poate conduce la recuperare mai buna in urma antrenamentelor.


Relaxare


Manipularea tesuturilor mai departe de nivelul superficial duce la calmarea sistemului nervos simpatic si are un stimul puternic parasimpatic - in alte cuvinte, relaxare totala.

Sfat: Include SMR in rutina de seara inainte de somn.


Ca in orice altceva, exista moduri de practica a acestui tip de masaj pentru a obtine beneficiile mentionate si exista moduri de practica care nu vor avea mare impact - haide la BH sa vezi diferenta dintre cele 2.


Comments


bottom of page