top of page
Poza scriitoruluiclaudiuconstantino

SISTEMELE UMANE SI IMPLICATIA LOR IN MISCAREA CORPULUI


In spatele actiunilor noastre zilnice, in spatele antrenamentelor si sporturilor pe care le practicam, se afla un ansamblu de sisteme care lucreaza impreuna.

In acest articol vom explora aceste sisteme pentru a aprecia complexitatea corpului si pentru a intelege spectrul mare de arii pe care miscarea le poate impacta si imbunatati.


Sistemul MUSCULAR si NERVOS


Cand ne gandim la miscare, primul lucru pe il avem in minte este sistemul muscular - musculatura ne ajuta sa ne miscam, iar antrenamentele stim ca pot avea un impact asupra acesteia.

In urma stresului impus in timpul unui antrenament, urmat de recuperare adecvata, putem avea o adaptare de crestere a masei musculare (hipetrofie) de o anumita forma.


Sistemul nervos ofera in acelasi timp stimulul “electric” pentru a activa potentialul muscular, care la randul lui are capacitatea de adaptare si de eficientizare in abilitatea lui de recrutare a tesuturilor musculare sub diverse forme, rezultand in cresteri de forta sau putere.


Sistemul CARDIOVASCULAR si RESPIRATOR


In momentul in care ne miscam, sistemul cardiovascular distribuie nutrienti si elimina reziduuri din muschii in lucru. In acelasi timp, sistemul respirator asigura cantitatea de oxigen necesara si elimina dioxidul de carbon rezultat.


Pe masura ce intensitatea miscarii creste sau durata activitatii fizice creste si cerintele asupra sistemul cardiovascular cresc, pentru a oferi oxigen si pentru a tine pasul cu CO2.

De asemenea, sistemul respirator contribuie la reglarea pH-ul. Activitatile intense produc compusi secundari (ioni hidrogen si lactat) care cresc aciditatea tesuturilor, fiind in responsabilitatea sistemului respirator sa regleze pH-ul.

Adaptarile au loc prin a imbunatati abilitatea acestor sisteme de a opera la un nivel mai inalt si de a face fata cerintelor impuse.



Sistemul OSOS si CONECTIV


Sistemul osos si conectiv asigura suport in momentul miscarii - in absenta acestora nu ne putem misca eficient.

Fortele generate de contractiile musculare misca oasele, scheletul suportand incarcarea si oferind un suport pe care muschii sa functioneze.

In acelasi timp, incarcarea impusa asupra sistemului osos stimuleaza formarea de tesut nou si remodelare.


Alte tesuturi conective (ligamente, tendoane si fascia) formeaza si mentin tensiune pe masura ce ne miscam. Acestea ofera energia elastica pe care o putem folosi apoi in a genera miscare cu efort redus sau explosiv.




Sistemul ENDOCRIN


Sistemul endocrin asigura mobilizarea adecvata de energie, acizi grasi si glucoza pentru a susine miscarea.

In momentul in care ne miscam, sistemul nostru endocrin produce si pune in circulatie hormoni care ne ajuta corpul sa susina miscarea si sa ne mentina homeostaza.

Hormonii implicati in miscare actioneaza intr-un mod coordonat bazat pe nevoile impuse.



De fiecare data cand folosim aceste sisteme si impingem cerintele asupra lor intr-un mod care permite recuperarea, putem fi siguri ca acestea devin mai bune, mai sanatoase si mai putin fragile.


Principiul de Use it or lose it! este regasit cu siguranta in corpul nostru.



Comments


bottom of page