top of page
  • Poza scriitoruluiclaudiuconstantino

SUPRAVIETUIREA UNUI CONGRES DE SALSA !


Acest post vine in intampinarea unei categorii de oameni cu interese deosebite, asupra dansului, respectiv, cei care participa la congrese de salsa (sau orice alt tip de dans social).

Un congres de salsa reprezinta in mare parte 2-3 nopti in care concurezi la un maraton de 5-7 ore / noapte.

Timpul trece altfel cand te distrezi iar efortul este cu siguranta perceput altfel, insa cele 2 au un teren comun. Bineinteles ca variaza si intensitatea expusa in dans sau frecventa, dar acum discutam mai mult despre persoanele care danseaza mai toata noaptea la o intensitate...medie.

Nu, daca ai stat toata noaptea pe scaun si ai socializat probabil ca aceste lucruri nu sunt atat de relevante. Vorbitul si rasul consuma putine calorii ... dar au efecte pozitive asupra reducerii stresului 📷:D.

De ce trebuie sa luam in considerare nutritia pentru un congres ?

Pentru ca ritualul mentionat mai sus reprezinta: - multa activitate cardio de intensitate medie si de lunga durata, ceea ce duce corpul intr-o stare catabolica (creste nivelul de stres in organism, descompune masa musculara pentru energie, pe langa alte efecte nocive)

- din schimbarea drastica a orelor de somn si lipsa somnului rezulta o dereglare a metabolismului si provoaca eliberarea a mai mult cortisol / stres precum si dereglarea apetitului / cresterea poftei de carbohidrati (si zahar printre altele)

- dezhidratare – efectele negative sunt de la sine intelese adauga si alcool si totul devine deja o total alta discutie ...

Abordat gresit poate afecta negativ organismul, insa abordat corect poate fi folosit pentru a te aduce mai aproape de telurile estetice dorite sau cel putin poate mitiga din efectele negative care pot aparea.

1.Evita carbohidratii cu cel putin 3-6 ore inainte de inceperea party-ului pentru a pastra corpul in modul de ardere a grasimii. Dansul fiind o activitate aeroba organismul prefera sa foloseasca grasimea ca si principala sursa de energie, insa prezenta insulinei interfereaza in acest proces oprind mobilizarea grasimii din rezerve. Carb: Paste, cereale, grane, orez, cartofi, fructe, orice contine zahar

2.Mananca o masa de carbohidrati simpli dimineata cu 1 h ( cand posibil )inainte de somn pentru reumplerea rezervei de glicogen golite dealungul serii si pentru productia de melatonina – somn mai profund. Dimineata organismul are o sensibilitate la insulina mai ridicata de care merge profitat in aceste circumstante cand si restul lucrurilor sunt putin inversate.

3.Mananca o masa de proteina bogata inainte de party. Pentru a evita descompunerea masei musculare in scopul de a produce energie mancarea unei mese de proteina va asigura un flow constant de aminoacizi scutind acest proces. Dupa 3-4 ore de la masa, suplimentarea din ora in ora cu aminoacizi sau un shake proteic este indicata.

4.Foloseste uleiul de cocos – uleiul de cocos pe langa proprietatile lui antisceptice si antioxidante (ambele necesare deoarece in absenta somnului imunitatea organismului scade iar la activitate cardiovasculara de lunga durata stresul oxidativ creste ) mai este considerat ca fiind un carbohidrat fara partea negativa a spike-ului de insulina (descompus usor in acizi grasi pentru a fi folositi ca si energie). Astfel, prin luarea unei lingurite odata cu aminoacizii mentionati pastram corpul mai mult in modul de ardere a grasimii oferind in acelasi timp energia necesara pentru a functiona.

5.Bea apa plata cu lamaie si sare de Himalaya – o alta problema majora este dezhidratarea cauzata de efortul constant si de caldura. Prin sarea de Himalaya corpul va avea electorliti necesari pentru functionare si va utiliza mai bine apa in organism. Lamaia are rolul de a alcaliniza organismul.

6.Daca bei alcool sunt cateva lucruri de tinut cont pentru a mitiga efectele negative: - alcoolul este deja o sursa de energie, incearca sa limitezi masa dinainte doar la proteina nu bea alcool care are compusi secundari obtinuti prin fermentatie, bea alcool curat - hidrateaza extra - ia shake cu zer (whey) deoarece contine un ingredient care ajuta in descompunerea toxinelor - ia o multivitamina si omega 3 pentru a combate damage-ul oxidativ si inflamatia - nu exagera, social drinking nu trebuie sa fie social getting wasted

Comments


bottom of page