Glucagonul este un hormon peptidic produs de celulele Alpha ale pancreasului, care, in colaborare cu alti hormoni, regleaza nivelul zaharului in sange (aflandu-se in opozitie cu insulina).
Responsabilitatea glucagonului este aceea de a creste nivelul glucozei in sange atunci cand aceasta scade sub limitele normale.
Acest proces are loc prin 3 modalitati:
Glicogenoliza: transformarea rezervei de glicogen din ficat in glucoza, care este apoi eliberata in sange.
Gluconeogeneza: obtinerea glucozei din aminoacizi prezenti sau descompusi din tesutul muscular (principalii aminoacizi folositi sunt alanina si glutamina).
Lipoliza: eliberarea acizilor grasi (trigliceride) din rezerve pentru a fi folositi ca energie.
Eliberarea glucagonului este stimulata de: - mesele abundente de proteina (prezenta aminoacizilor in sange); - eliberarea de adrenalina; - perioadele extinse de absenta a glucozei.
Cu ajutorul acestui hormon putem mentine nivelul zaharului in sange constant in absenta carbohidratilor. In acelasi timp acesta fiind in opozitie cu Insulina, este suprimat de catre prezenta acesteia.
Pentru a maximiza utilitatea acestui hormon si a arde acizi grasi ca si sursa de energie putem asigura un flow constant de aminoacizi si putem stimula eliberarea adrenalinei prin utilizarea cofeinei sau a antrenamentelor intense.
Comentarios