top of page
Poza scriitoruluiclaudiuconstantino

Tipuri de zahar

Actualizată în: 6 sept. 2018



Tipuri de zahar:


1. Glucoza – este o monozaharida formata in plante prin fotosinteza si pastrata sub forma de amidon.

Odata intrata in organism, glucoza poate fi folosita imediat ca energie sau poate fi transformata in glicogen si depozitata in ficat sau in masa musculara pentru a fi folosita mai tarziu.

Alte derivate ale glocozei care urmaresc aceasi modalitate de procesare sunt dextroza si maltoza.

Glucoza este gasita in: orez, quinoa, cartofi, leguminoase, cereale, grane.


2. Fructoza – este tot o monozaharida regasita in general in fructe (desi majoritatea fructelor contin o combinatie intre fructoza, glucoza si sucroza) care este mai putin tolerata de catre organism, putand provoca chiar balonari si dereglari ale scaunului la persoane care au aceasta sensibilitate.


Desi fructoza are un indice glicemic mai mic decat glucoza si este considerabil mai dulce, aceasta nu opreste senzatia de foame ca si glucoza ci o accentueaza prin cresterea nivelului de gherlina (hormon responsabil pentru crearea senzatiei de foame).


O alta diferenta intre cele 2 este ca fructoza nu poate fi metabolizata decat de catre ficat, unde rezerva totala este mica. In absenta masei musculare care sa prezinte o rezerva mai mare disponibilitatea acesteia de a fi transformata in trigliceride o face un inamic mai mare pentru compozitia corporala dorita.


Cantitatea de fructoza regasita in fructe este mica, nu aici ne concentram atentia. Insa dat fiind gustul puternic pe care il genereaza, este inclusa in majoritatea dulciurilor procesate. Iar indulcitorii cunoscuti, cum ar fi: sirop de porumb, agave, miere, High fructose corn syrup, aduc pe masa o cantiate uriasa de fructoza pe care corpul nu este pregatit sa o intampine.


A se avea atentie si la fructele dezhidratate care contin o cantitate mare de fructoza.


Excesul de fructoza este considerat ca fiind o cauza directa a epidemiei de obezitate care ne afecteaza.



3 .Sucroza – este o dizaharida, aceasta fiind formata dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza.


Sucroza se regaseste si este in mare parte fabricata din trestie de zahar si sfecla de zahar. Avand in proportia de fructoza continuta, sucroza imparte proprietatile negative ale acesteia.


4. Lactoza – este un tip de zahar regasit in lapte, motiv pentru care branzeturile si lactatele au un anumit spike de insulina asociat.




Comments


bottom of page