In extrema cealalta a progresiei activitatii cardio, vom gasi o alta varianta preferabila in favoarea cardio-ului constant de intensitate medie, si anume cardio-ul de intensitate mare (evident) sub forma HIIT (High Intensity Interval Training).
Acest tip elimina de asemenea, partile negative ale varului mediu si pluseaza cu o serie de beneficii cum ar fi:
1.Crestere in masa musculara si forta Acest tip de cardio stimuleaza fibrele musculare de tip explosiv, care au un potential mai mare de crestere in acelasi timp in care ajuta la eliberarea hormonilor anabolici cum este testosteronul, hormonul de crestere si diverse alte componente necesare hipertrofiei. Acest cuplu duce la cresterea in masa musculara. Intensificarea eliberarii hormonilor de crestere stimuleaza de asemenea arderea grasimilor, pe langa potentierea de crestere a tesuturilor. Cresterea in forta are loc prin stimularea sistemului nervos (datorata miscarilor explozive folosite in acest tip de antrenament).
2. Cresterea capacitatii aerobice (chiar mai mult decat cel de intensitate medie – anduranta), prin:
cresterea rezervelor de glicogen intramusculare
cresterea abilitatii celulelor musculare de a elimina deseuri, ceea ce duce la o crestere semnificativa in eficienta celulara
3. Cresterea densitatii mitocondriilor in celulele musculare (uzinele energetice) Mai multe mitocondrii inseamna mai multa putere disponibila pentru creier si corp sa utilizeze, mai mult combustibil ars, mai multa energie produsa.
4. Creste sensibilitatea la insulina Deoarece goleste rezervele de glicogen din muschi eliberand astfel spatiul de depozitare a zaharului obtinut din alimentatie.
5. Reduce stresul prin eliberarea de endorfine (hormonul fericirii)
6. Imbunatateste metabolismul prin cresterea EPOC-ului (post exercise oxygen consumption) Proces care are un consum caloric ridicat pentru o perioada indelungata dupa antrenament. A fost dovedita o crestere a oxidarii grasimii cu pana la 75 % dupa antrenament.
7. Economisesti timp HIIT-ul obtine acelasi rezultat din punct de vedere al energiei folosite intr-un timp mult mai mic (15 – 30 min) fata de orele investite in cardio-ul constant.
HIIT-ul poate fi facut intr-o varietate larga de moduri (alternand variatii de timp de lucru si timp de pauza) si cu o diversitate mare de exercitii sau implemente/echipament.
In urmatorul articol vom vedea preferata modalitate de a aduce intensitate in cardio-ul tau !
Comments