top of page
  • Poza scriitoruluiclaudiuconstantino

Progresul In Antrenamente

Actualizată în: 21 sept. 2022



Progresul este o componenta importanta in ceea ce inseamna evolutia in fitness. Progresul reprezinta o dovada tangibila ca eforturile tale nu sunt in zadar, ca te intrepti spre telurile dorite, ca evoluezi.


Progresul este bun pentru moral si reprezinta o recompensa pentru obiceiul tau de miscare, ceea ce contribuie la sustenabilitatea obiceiului pe termen lung.


De multe ori insa, locurile unde cautam progres sunt limitate si nu tin cont de modul adevarat prin care are loc acesta in aria de miscare. In prima faza majoritatea atentiei se indreapta catre schimbari in kg, masurate pe cantar sau schimbari in oglinda, haine etc.


Daca focusul nostru se rezuma la cele mentionate mai sus putem rata cu siguranta o plaja mare de alte zone unde poate fi observat si celebrat.

Tine minte: Cu cat poti sarbatori succesul mai des, cu atat mai mult vei avea sanse sa vrei sa continui si sa progresezi mai mult!


NOTA!

Progresul in kg si compozitie corporala este foarte inselator - poate sa fluctueze de la zi la alta si este influentat de mai multi factori pe langa antrenamentele pe care le faci. Daca kg sunt un indicator care te intereseaza, atunci urmareste mai multe trenduri in timp vs fluctuatiile zilnice sau saptamanale. Altfel, urmareste mai bine aderenta la obiceiurile bune care contribuie la schimbari in compozitia corporala.


Indicatorii de progres care sugeram sa fie urmariti sunt:

· Cresterea in forta

· Imbunatatirea calitatii miscarii

· Cresterea capacitatii de lucru

· Miscarea zilnica



1. CRESTEREA IN FORTA


Unul dintre principalii factori care indica clar progresul in antrenamente este cresterea in forta - aceasta poate fi testata sau urmarita prin:


- Cresterea greutatii folosite. De exemplu, daca puteai face 5 Genuflexiuni cu 20 kg si acum poti face 5 x 30 kg, este un indicator de progres. In prima faza, aceasta crestere poate sa fie datorata unor imbunatatiri in capacitatea sistemului nervos de a recruta fibrele musculare, abilitatii de a te coordona si de a fi stabil pe parcursul miscarii, insa mai tarziu este deseori corelat si cu cresterea in masa musculara.


- Cresterea numarului de repetari. De exemplu, daca puteai face maxim 5 flotari si acum poti face 15 este un indicator bun de crestere in forta (fie cresterea fortei relative, fie cresterea andurantei musculare).



2. IMBUNATATIREA CALITATII MISCARILOR


Abilitatea de a te misca corect, de a executa corect miscarile este corelata in mod direct cu potentialul tau de progres in antrenamente.


Cu cat mai calitativ executi miscarile, cu atat vor fi mai eficiente catre a recruta si stimula masa musculara si cu atat mai multa energie vor folosi pentru contractiile musculare. Apoi prin calitatea miscarilor ridicata poti mari intensitatea antrenamentelor tale, fara risc de accidentare, astfel, te vei putea antrena mai mult, mai intens si pe termen lung.


Desigur, nu este usor mereu sa iti dai seama singur daca exista aceasta imbunatatire, sa ai pe cineva care poate oferi feedback valoros te poate ajuta.


In absenta feedback-ului extern poti folosi urmatorii indicatori:

- Daca simti ca lucrezi mai mult musculatura implicata in miscarea respectiva

- Daca simti mai putina tensiune in zone implicate secundar sau structuri de sustinere

- Daca simti ca esti mai stabil pe parcursul miscarii si repetarile sunt destul de similare intre ele ca executie


NOTA!

Cateodata cresterea in calitate a miscarilor poate sa vina cu o reducere a performantei, dar este de scurta durata, structura stabila dobandita prin calitatea miscarii fiind un precursor al cresterii performantei.



3. CAPACITATEA DE LUCRU


Aici ne uitam la imbunatatiri in sistemele energetice ale corpului si in capacitatea cardiovasculara.


Lucruri pe care le poti urmari in aceasta categorie sunt:

- Poti sa te antrenezi mai mult timp fara sa obosesti?

- Poti sa lucrezi mai mult in aceeasi perioada de timp (densitate)?

- Te recuperezi mai repede in pauze?

- Te recuperezi mai repede intre zilele de antrenament?




4. MISCAREA ZILNICA


Sa te antrenezi este o unealta, nu un tel - sa poti sa te misti in viata ta zilnica fara efort poate sa fie un tel.


Astfel, te poti uita cum contribuie antrenamentele tale la acest tel:

- Urci scarile la bloc fara sa obosesti?

- Poti cara cumparaturile mai usor de la magazin?

- Poti sa te joci cu copii, nepotii, animalele, cu entuziasm si energie?

- Poti sa te sustii zilnic intr-o postura buna si sa ajugi la final de zi fara dureri?


Acestia sunt indicatori care merita urmariti.



In final, tine minte sa fii fericit pentru orice progres pe care il realizezi! - micile succese sunt cele care te ajuta sa ramai consistent, iar efectul compus al micilor realizari in timp reprezinta atingerea telurilor tale!


bottom of page