top of page

ARTICULATII ZGOMOTOASE

Actualizată în: 12 aug. 2018

Cu totii avem problema asta, cu totii ne intrebam daca este ceva in neregula cu noi si suntem ingrijorati de fiecare data cand auzim cum articulatiile noastre trosnesc si plesnesc la diverse miscari.Haideti sa vedem ce anume se intampla in momentul in care articulatiile noastre se comporta asa si daca avem de ce sa ne ingrijoram de fapt!


Ø In primul rand, aceste zgomote sunt cauzate de deteriorarea cartilagiului ca parte a procesului normal de imbatranire, devenind mai rigide. Astfel, pe masura ce imbatranim putem auzi mai des aceste sunete.


Ø Alta cauza pentru aparitia unor astfel de sunete este frictiunea unui muschi rigid cu osul. Apare de obicei in momentul in care faci miscari cum ar fi flotari, genuflexiuni si auzi un click la cot, umar sau bazin. Prin masaj sau stretching targetat sunetul poate disparea odata cu tesutul rigid.


Ø Pocniturile pot fi cauzate si de compresia unor compusi de nitrogen si dioxid de carbon din interiorul lichidului sinovial care apar in mod natural in incheieturi, dar nici acestea nu constituie un motiv de ingrijorare.


Ø Ultimul motiv poate fi repozitionarea structurilor in miscare, care se pot afla in pozitii mai putin favorabile datorita posturii zilnice, imbalansuri musculare, etc.


Acum trebuie sa mentionam ca nici una dintre aceste cauze nu este negativa atata timp cat acesta nu este insotita de durere sau inflamare. Acestea pot fi chiar benefice, aducand o stare de relaxare ulterioara si o pozitionare mai buna a structurilor implicate. (Exista teorii care sustin ca aceste pocnituri elibereaza un fel de analgezic natural, motiv pentru care pot crea dependenta).Cu toate acestea, nu trebuie nici exagerat cu pocnirea articulatiilor sau a zonelor mai sensibile, cum este de exemplu, gatul, care in timp pot conduce catre lucruri mai serioase, iar orice durere constanta aparuta in urma acestora trebuie verificata la un specialist.


In ultimul rand, cheia pentru a combate aceste zgomote, pentru a avea articulatii sanatoase si care nu trosnesc este ... miscarea. Cu cat miscam mai mult o articulatie cu atat mai mult o lubrifiem si sunetele pot disparea. Si cu cat mai mult ne antrenam musculatura si postura intr-un mod simetric si balansat cu atat mai mult vom evita orice problema structurala.
Comentarios


bottom of page