Post #1 Miscarea este modul prin care interactionam cu lumea
Suntem fiinte kinestezice, suntem facuti sa interactionam cu lumea care ne inconjoara prin atingere, prin miscare.
Miscarea este cea care da organismului viata, plamanii se misca, inima se misca, miscarea este viata.
Miscarea este comunicare, corpul comunica non-verbal, noi comunica prin semne, prin dans.
Miscarea reprezinta locomotie, interactiune cu mediul inconjurator, supravietuire.
Miscarea reprezinta atat de multe, ai grija sa acorzi mai mult atentie acestui aspect fara sa il iei ca atare.
Post #2 - MISCAREA - imbunatateste activitatea cerebrala!
Cand vizualizam ideea de a gandi consideram capul/creierul ca fiind sursa, insa stiinta ne spune diferit - noi gandim si cu corpul. Gandurile noastre, comportamentul, deciziile si emotiile sunt influentate de corp sau au efecte asupra corpului.
Corpul si cognitia sunt interconectate - cerebelul este responsabil atat pentru echilibru, postura si functii mortice, cat si pentru gandire si emotii. Miscarea ajuta creierul sa dea nastere unor noi neuroni (neurogeneza) si imbunatateste legaturile neuronale existente.
Miscarea creste substanta "factorul neurotrofic derivat din creier" - hormonul de crestere al creierului implicat in procesul de invatare si benefic memoriei.
POST #3- MISCAREA - alte beneficii asupra creierului
Creste conductivitatea cailor neuronale.
Creste neuroplasticitatea (abilitatea creierului de a se schimba, adapta, invata).
Imbunatateste somnul si starea de spirit – doar aceste 2 motive si tot ar fi suficiente ca sa ne apucam de treaba!
Cu efect in mod direct dar si indirect, in urma unui regim de miscare constanta, presiunea arteriala scade, ceea ce face mai putin probabila existenta unui atac cerebral. Imbunatateste functia executiva (sporirea caracteristicilor cum sunt: atentia, memoria, planificarea, intelegerea).
POST #4 - MISCAREA - face sistemul circulator mai puternic, mai flexibil si mai expansiv
Intareste si mareste inima - exercitiile de forta ajuta inima sa devina mai densa prin crearea unei presiuni mai mari in interiorul acesteia.
Scade pulsul - exercitiile de anduranta ajuta inima sa pompeze mai mult sange cu fiecare bataie = puls scazut.
Scade tensiunea arteriala - miscarea creste productia de peptide ANP, un hormon care contrabalanseaza tensiunea arteriala ridicata.
Imbunatateste repartitia de nutrienti - printr-o inima mai puternica, volumul sangelui ridicat si un sistem vascular imbunatatit, corpul beneficiaza de o repartizare de nutrienti mai rapida si mai eficienta si de o digestie mai buna.
Ajuta la eliminarea toxinelor mai rapid - printr-un sistem circulator bun, sangele aduna toxine precum dioxidul de carbon sau acidul lactic si le elimina mai eficient prin capilaritati.
Creste flexibilitatea vaselor de sange - miscarea creste temporar tensiunea arteriala fortand sangele sa impinga in peretii arterelor, astfel acestea devin mai elastice si mai flexibile pentru a permite schimbarile de tensiune.
Reduce inflamatia arteriala si ajuta in drenajul limfatic.
Reduce depunerile de placa pe artere.
POST #5 – MISCAREA - Imbunatateste sistemul respirator
- Creste eficienta schimburilor de gaze: cand inspiri, plamanii se umplu de aer, apoi printr-un proces denumit “schimb de gaze”, oxigenul din aer este transportat in sange printr-un sistem de capilaritati iar dioxidul de carbon rezultat este eliminat prin expiratie.
- Creste nivelul de oxigen in sange: miscarea sporeste circulatia sangelui prin plamani, si creste astfel cantitatea de oxigen prezenta in sange.
- Creste capacitatea pulmonara: mareste cantitate de aer pe care o poti inspira si expira - mai mult oxigen prezent inseamna mai multa energie creata si inseamna ca poti functiona la un nivel mai inalt o perioada mai mare de timp inainte sa ramai fara combustibil.
POST #6 - MISCAREA - Imbunatateste Metabolismul
Creste rata metabolica - cand muschii sunt supusi unei forme de rezistenta, progresiva in intensitate, acestia cresc pentru a se adapta noului efort, iar acest proces de adaptare consuma energie. De asemenea, muschii sunt mari consumatori de energie - cu cat avem masa musculara mai mare, cu atat avem si rata metabolica mai mare.
Creste numarul si dimensiunea mitocondriilor - mitocondriile sunt centralele energetice ale organismului iar in procesul de adaptare rezultat in urma miscarii, tind sa devina fie mai mari, fie sa creasca in numar, ceea ce permite un consum mai ridicat de energie.
Sporeste abilitatea organismului sa mobilizeze grasime din rezerve si sa o foloseasca pentru energie si creste abilitatea organismului sa partitioneze mai mult energie si nutrienti catre muschi, in loc de grasime.
Scade rezistenta la insulina - miscarea goleste rezervele de glicogen din muschi iar acestia devin apoi mai predispusi sa absoarba energie pentru refacerea acelor rezerve in absenta insulinei.
POST #7 - MISCAREA - Imbunatateste Masa musculara si Densitatea osoasa
Creste masa musculara - masa musculara are multe beneficii si incepe a fi recunoscuta ca un indicator al sanatatii organimului: cu cat mai multa masa musculara poti retine pe masura ce imbatranesti, cu atat mai sanatos vei fi per total. In urma stimulului de miscare, masa musculara se poate adapta devenind mai mare, proces numit hipertrofie. Hipetrofia poate consta in cresterea numarului de fibre musculare, dimensiunea acestora sau cantitatea de fluid intramuscular.
Densitate osoasa - incarcarea mecanica este un stimul necesar pentru ca sistemul osos si tesuturile conjunctive (ligamente, tendoane, cartilagii) sa nu piarda din densitate odata cu imbatranirea.
Sistemul nervos - devine mai capabil sa stimuleze musculatura, proprioceptia corpului creste, coordonarea, agilitatea, balansul - toate se dezvolta odata cu miscarea.
Cu siguranta noi promovam antrenamentele de forta si conditionare ca o modalitate eficienta pentru a atinge fiecare beneficiu mentionat insa, miscarea poate fi orice:
- sportul preferat
- yoga, pilates, arte martiale
- o plimbare lunga, jogging ( vezi mai multe despre joggingul excesiv si metode mai bune la:
- o zi de joaca in parc
O viata plina de miscare este o viata mai buna!
Comments