In momentul in care ne propunem sa slabim, primul lucru care se intampla de obicei este sa incepem sa ne antrenam.
Si este o alegere buna!
Insa majoritatea oamenilor incep intr-un mod total eronat, cu focus mare pe cardio. Aceasta abordare duce de obicei catre pierderea masei musculare, scaderea metabolismului si incetinirea procesului de slabire.
Insa, focusul principal trebuie sa fie ANTRENAMENTUL DE FORTA SI HIPERTROFIE (indiferent daca vrei sa slabesti sau sa pui masa - diferenta dintre cele doua fiind facuta prin alimentatie):
Miscarile compuse din cadrul unui antrenament de forta solicita un consum ridicat de energie/calorii pentru a fi efectuate si pentru a realiza adaptarea in urma acestora.
Antrenamentele de forta si hipertrofie imbunatatesc substantial repartitia de nutrienti si ajuta directionarea nutrientilor/caloriilor mai mult catre muschi si nu catre grasime.
Antrenamentele de forta dau organismului tau un stimul pentru a pastra masa musculara in timpul unui deficit de calorii.
Minimul este de 2-3 antrenamente de forta/sapt.
Apoi, urmeaza antrenamentul de CONDITIONARE de intensitate ridicata :
Destinat mobilizarii grasimii - poate fi introdus suplimentar antrenamentelor de forta/hipertrofie.
La fel ca si antrenamentele de forta, acestea stimuleaza eliberarea hormonilor anabolici care ajuta la pastrarea masei musculare in acelasi timp in care arzi grasime.
Poti face antrenamentele HIIT 1-2 ori pe saptamana - 10-15 minute, alternand exercitii de intensitate mare cu altele de intensitate scazuta si pause scurte (ex: sprint pe un deal si apoi cobori la loc in mers).
Ultima aditie este reprezentata de antrenamentele CARDIO:
In functie de timpul disponibil, putem introduce si cardio de intensitate scazuta pentru a arde un surplus de calorii si pentru a obisnui organismul sa foloseasca grasime ca si sursa preferentiala de energie.
Frecventa ideala pentru cardio de intensitate scazuta este 1-2 ori pe/sapt, nu mai mult de 30-45 min. Mersul este exceptia care nu are limita, deoarece reduce stresul, nu il sporeste, ca in cazul celorlalte tipuri de antremente si, de asemenea, faciliteaza recuperarea, nu o impiedica.
Poti introduce activitati cum ar fi inot, jogging, plimbari sau poti sa te joci sporturile tale preferate la un nivel de intensitate mai redus.
De retinut!
Incepe prin a introduce sau pastreaza antrenamentele de forta (min 2-3/sapt)!
Creste volumul si frecventa antrenamentelor de forta!
Introdu antrenamente HIIT (1-2/sapt)!
In ultimul rand, introdu si cardio de intensitate scazuta (de preferat dimineata pe stomacul gol)!
Pentru a completa partea de antrenament, nutritia trebuie sa fie adaptata antrenamentelor, frecventei si volumului acestora.
Acum avem o viziune de ansamblu asupra abordarii antrenamentelor pentru cand intentionam sa slabim.
Comments