Genuflexiunea este o miscare complexa ce implica majoritatea muschilor din corp. Aceasta se regaseste de fiecare data cand incercam sa ridicam ceva de pe jos sau in momentul in care vrem sa ne asezam pe ceva.
De asemenea, cu mobilitatea adecvata, o genuflexiune adanca poate fi folosita ca pozitie de repaos in sezut.
Insa, statul pe scaun pentru perioade lungi de timp (specific erei moderne), precum si lipsa acestei miscari din viata zilnica, duce in timp la pierderea mobilitatii si fortei necesare pentru a atinge aceasta pozitie.
Astfel, prin exersarea acestui pattern de miscare putem combate diverse probleme ale zilelor noastre, de la mobilitate redusa (a bazinului, a gleznei, a zonei toracale), musculatura slaba (trunchi, fesieri), pana la digestie deficitara (Da! Facand genuflexiuni ajuti si digestia!).
Muschii principali care initiaza miscarea sunt cei care inconjoara zona pelviana (bazin) si zona genunchilor, respectiv femuralii, fesierii si cvadricepsii.
Fiind o miscare ce necesita o sinergie musculara mare (mai multe incheieturi si muschi implicati) are efect si asupra eliberarii de hormoni anabolici (testosteron, hormon de crestere), cu folosirea incarcarii si volumului adecvat.
Lucruri de baza de tinut cont la aceasta miscare: - trunchiul trebuie sa ramana stabil pe parcursul miscarii; - coloana trebuie sa fie neutra; - greutatea este pe calcaie; - pelvisul este la neutru; - fesierii si abdomenul sunt sub tensiune; - genunchii nu cad in interior.
Nota! Ca la orice miscare, adaugarea unei incarcari exterioare (greutati) creste necesitatea unei tehnici corecte, specifice variatiei respective.
Modul in care va arata aceasta miscare poate sa varieze de la o persoana la alta (fiind o miscare dependenta de structura osoasa genetica), insa principiile de mai sus raman valabile.
In concluzie, genuflexiunea este o miscare ce trebuie invatata, repetata si folosita adecvat pentru a beneficia de multitudinea de beneficii pe care le aduce!
Comments