top of page

MERSUL – o alternativa mai buna (cardio intensitate scazuta)

Mersul a fost o parte integrata si des folosita a modului nostru de viata pentru o perioada indelungata de timp...in ziua de astazi, uitata si neglijata. Aceasta activitate subestimata are o multitudine de beneficii asupra sanatatii, compozitiei corporale si chiar si a sanatatii mentale (este un antidepresiv, imbunatateste functia cognitiva...si exista dovezi ca scade probabilitatea de dementa).Beneficiile cardio-ului de intensitatea scazuta (mers) asupra corpului sunt asemanatoare varului lui de intensitatea medie, insa fara partile negative ale acestuia. - creste eficienta sistemului cardio-vascular - creste capacitatea mitocondriala a musculaturii - creste productia de enzime care ard grasime - imbunatateste controlul glicemic, nivelul de trigliceride si scade presiunea arteriala (in special daca este facut in apropierea orelor de masa) - iti da posibilitatea sa fii singur cu gandurile tale, sa-ti asezi lucrurile si gandurile pentru a reduce din stres - ajuta in exprimarea genelor asociate cu inflamatie redusa si stres oxidativ redus


Marii oameni precum Aristotel, Charles Dickens, Ludwig Van Beethoven si multi altii, au folosit mersul pentru claritate mentala si sanatate. Fiind o activitate cu impact scazut, oricat de putin este bine, insa mai mult este si mai bine (tinde la 10000 de pasi zilnic), nu conteaza cum sau cand sunt repartizati ... just get it done!


Daca vrei sa upgradezi mersul ca si activitate cardio poti face: - intervale in care alternezi mersul rapid cu mers incet, mergi la deal pentru activare musculara mai buna - mergi pentru perioade de 30-45 min constante la un ritm alert - mergi dimineata (pe stomacul gol sau dupa o cafea) pentru a maximiza arderea de grasime - mergi in apropierea orelor de masa pentru a imbunatati controlul glicemiei - transforma mersul in meditatie - mergi in natura pentru a facilita schimbul de ioni negativi cu natura si pentru a te incarca pozitiv de la aceasta (este stiinta!) - mergi in soare pentru a facilita productia de vitamina D - include mersul dupa un antrenament de HIIT pentru a arde acizii grasi eliberati din rezerve si aflati in circulatie in urma acestuia


Cardio in jurul antrenamentului de forta: Este bine sa tii cardio-ul separat de antrenamentele de forta si hipertrofie, fiind dovedit ca acesta impiedica maximizarea cresterii de forta si masa musculara daca este facut inainte sau imediat dupa.


Oricine poate beneficia de putin mai mult mers – fie ca e supraponderal sau atlet de performanta ... este activitatea cardio naturala.

Comments


bottom of page