top of page

O CALE SIGURA CATRE ACCIDENTARE

O alta mare problema pe care o intalnesc in jurul meu la sala este obosirea abdomenului inaintea ridicarilor de intensitate mare.


Aceasta abordare este o cale sigura catre o accidentare!Pentru a evita asta, prima oara trebuie sa intelegem ca functia principala a  abdomenului si a centurii abdominale este aceea de a stabiliza coloana vertebrala.


Astfel, obosirea muschilor din jurul centurii abdominale inainte de miscari compuse, ce folosesc greutati mari si solicita tensiuni asupra coloanei (cum ar fi genuflexiuni, indreptari, presa militara, exercitii care solicita rotatie) nu este indicata. In momentul in care abdomenul este deja obosit si nu poate sustine pozitiile solicitate, tensiunea este preluata de catre alte structuri, ceea ce poate duce la accidentari.


De asemenea, obosirea abdomenului chiar si pentru o miscare ce nu solicita coloana, tot duce catre performanta redusa, deoarece abdomenul este responsabil si pentru transferul de forta dintre partea superioara si cea inferioara a corpului.


Momente in care poate fi antrenat abdomenul in timpul sau inaintea antrenamentului principal:

  • circuite ce implica exercitii care nu pun extra presiune asupra coloanei sau solicita o sustinere majora din partea abdomenului (in general cu greutatea corpului sau exercitii la sol, unde spatele este sustinut)

  • antrenamente cu focus cardiovascular menite sa mobilizeze putin mai multa grasime din jurul zonei abdominale

  • antrenamente cu aparate care sustin coloana si elimina nevoia stabilitatiiIn rest, antrenarea abdomenului pentru hipertrofie si forta trebuie facuta la finalul antrenamentelor, dupa executarea miscarilor mari (mai ales ca acesta este deja stimulat in urma unui astfel de antrenament).


Acum, activarea abdomenului este diferita de obosirea acestuia, si poate fi facuta in cadrul incalzirii pentru a "trezi" muschiul si pentru a asigura activarea lui eficienta in pregatirea pentru momentul in care este necesara sustinerea discutata mai sus.

Comments


bottom of page