top of page

PROGRESIA EXERCITIILOR CU GREUTATEA CORPULUIEste gresita conceptia cum ca exercitiile cu greutatea corpului pot fi facute doar pentru conditionare sau pentru incepatori.Variatii ale unor exercitii pot solicita o forta foarte mare si o tensiune in intregul corp pentru a fi executate, fiind foarte potrivite pentru dezvoltarea fortei si a masei musculare. In momentul in care misti corpul in spatiu in loc de a misca un obiect exterior, are loc o activare mai mare a sistemului nervos benefica masei si fortei musculare.
Insa intelegerea tehnicii si a progresiei corecte este necesara pentru a te putea bucura de beneficiile acestora.


Deseori singura progresie folosita  la exercitiile cu greutatea corpului este cresterea numarului de repetari, care dupa un anumit punct nu mai contribuie la cresterea fortei si a masei, ci doar la cresterea andurantei musculaturii si dobandirea efectului de pompa (nu ca aceastea ar fi negative, insa nu se regasesc atat de mult in contextul acestui post).


Pentru a pune masa musculara si a creste in forta ai nevoie de o incarcare a muschiului ridicata (ceva ce ii este greu muschiului la momentul respectiv) si tensiune musculara mare. Un numar mare de repetari nu are efect in acest sens, antrenand doar fibrele musculare cu contractie de tip lenta, care au un potential de crestere redus.


Progresia corecta care trebuie abordata in vederea celor mentionate mai sus presupune modificarea exercitiului pentru cresterea lui in dificultate. Un exemplu usor de inteles este progresia flotarii:


Flotare sub un unghi - Scaderea inclinatiei - Flotari in genunchi (varianta optionala) - Flotare simpla - Flotare inegala - Flotare intr-o mana

Alte variatii pot fi: Flotari explozive, Flotari la inele/trx, s.a.m.d.O modalitate buna de a-ti alege variatia de exercitiu potrivita este acolo unde poti face doar 2-3 repetari in aria de forta, in timp poti folosi miscarea respectiva pana cand stapanesti un numar de 12 repetari corecte. Astfel, ai trecut din aria de forta prin aria de hipertrofie la 8-12 repetari, ceea ce deja isi spune cuvantul asupra fizicului tau. Apoi esti pregatit pentru o variatie mai dificila.


De asemenea, o alta cheie pentru progresia rapida a exercitiilor cu greutatea corpului este frecventa. Datorita stresului mai mic pus asupra articulatiilor, miscarile cu greutatea corpului merg facute mai des, iar frecventa ridicata conduce catre un progres mai rapid.


Pentru a afla progresii si regresii ale tuturor exercitiilor cu greutatea corpului, cat si tehnica corecta necesara pentru a progresa, te asteptam la BodyHarmony!

Kommentare


bottom of page