top of page

V. Pattern de miscare – RASUCIRE

Actualizată în: 27 iun. 2018

Un tipar de miscare putin mai mic si mai izolat decat cele mentionate pana acum, dar nu mai putin important, fiind integrat in majoritatea miscarilor fizice.

In viata de zi cu zi suntem supusi des acestei miscari iar in lipsa unei mobilitati si a unei stabilizari adecvate, aceasta poate avea efecte nefavorabile.Importanta acesteia este sporita datorita implicarii directe a coloanei vertebrale.

In rasucire este implicata in mod direct musculatura centurii abdominale, ce are ca rol principal stabilizarea trunchiului pentru a proteja coloana.

(Nu, muschii abdomenului nu sunt facuti doar pentru a arata bine la plaja sau pentru a te ajuta sa faci abdomene, ci sunt facuti sa se opuna miscarii de rotatie, stabilizand coloana in timp ce membrele sustin alte miscari).


Exemplul clasic: un sprinter care alearga la viteza foarte mare, trunchiul lui este foarte fix, iar bratele si picioarele sunt in miscare puternica. Also 6 pack-ul este subinteles (un topic pentru alt post).


Din perspectiva mobilitatii, este important de stiut ca zona toracica si bazinul sunt cele care trebuie sa sustina o mobilitate mai mare, in timp ce zona lombara este facuta mai mult pentru stabilitate. In lipsa mobilitatii adecvate, zona lombara preia din miscare ceea ce poate conduce catre dureri sau accidentari.


Alte beneficii ale acestei miscari pot include: - masaj al organelor interne si accelerarea circulatiei - lubrifierea si refacerea discurilor intervertebrale supuse in mod normal la forte de compresie

De tinut cont: - coloana este dreapta si alungita - abdomenul si fesierii sunt incordati - miscarea are loc la zona toracala sau pelviana


Aceste lucruri nu trebuie ignorate de nicio persoana, fie ea sportiva sau nu, dar necesita atentie sporita mai ales in cazul atletilor (si sportivilor in general). Mai important este ca acest tipar de miscare era si preferatul lui Chubby Checker! Enjoy!Kommentare


bottom of page