top of page
  • Poza scriitoruluiclaudiuconstantino

Mediul inconjurator

MEDIUL INCONJURATOR FACE DIFERENTA!

Diferenta intre a tine cu succes un program de alimentatie/antrenament si a renunta pe parcurs poate sta in abilitatea de a-ti crea mediul inconjurator propice noului program setat.

Astfel, daca organizez mediul inconjurator in asa fel incat lucrurile care trebuie facute, sa vina usor, iar cele care trebuie evitate, sa fie greu de atins, lupta este castigata, iar noul program decurge cu o usurinta de neimaginat.

Cele 3 zone principale cu impact mare asupra rezultatelor, pe care le poti influenta, sunt:

- Bucataria/mediul asociat mancarii

- Mediul social

- Obiceiurile zilnice

REARANJAREA MEDIULUI ASOCIAT MANCARII:


- Indeparteaza toata mancarea ce nu se regaseste in programul tau alimentar. Daca nu vrei sa mananci ceva, nu are ce cauta in casa. Daca sta prea mult acolo, o sa gasesti un moment prielnic consumului respectivului produs.


- Tine mereu la indemana mancare buna, pregatita de consum. Fa in asa fel incat sa iti fie usor sa obtii alimente bune, si in acelasi timp, sa fie anevoios sa ai parte de cele regasite in categoria nepermise.


- Opteaza pentru fafurii mai mici, pentru ajustarea naturala a portiilor.


- Seteaza-ti locuri de unde poti cumpara mancare sau gustari sanatoase de-a lungul zilei in cazul in care nu ai ceva pregatit: localuri cu mancarea dorita, supermarket-uri de unde poti lua rapid ceva integrat in program etc. Ai mereu un plan stabilit, pentru a evita intalnirea cu cea mai apropiata covrigarie.


- Echipeaza-ti bucataria cu diverse ustensile care iti pot usura munca in procesul de gatire: multicooker, steamer, blender etc.


- Aloca timp in program special pentru cumparaturi gandite strategic si pentru prepararea alimentelor in cantitati mai mari pentru zilele urmatoare.

MEDIUL SOCIAL

- Indeparteaza-te de oamenii care se impotrivesc schimbarii! Oamenii au tentinta sa te influenteze in cazul in care schimbarea ta zdruncina punctul stabil in care ei se afla. Daca tu vrei sa iti schimbi obiceiurile de a iesi la bere si de a manca pizza in fiecare seara (lucru care se intampla pana acum), atunci schimbarea ta este un atac, o ofensa asupra modului actual de comportament si este perceput ca fiind negativ. De aceea, vei fi nevoit sa iti motivezi prin diverse mijloace alegerile, ceea ce va duce apoi la rezistenta si la tendinta grupului de a te convinge sa te abati de la drumul propus.


- Gaseste oameni cu care sa poti comunica si imparti acelasi tel (Body Harmony!). Un grup de oameni care se motiveaza reciproc si impart o serie de obiective te poate tine responsabil si dedicat telurilor tale pe termen lung.


- Comunica celor din jur telurile tale, implica-i in planul tau si foloseste-i ca o modalitate de a te tine responsabil.

OBICEIURI ZILNICE- Intrerupe obiceiurile ce se impotrivesc telurilor tale! Ex: De fiecare data cand intru sa cumpar apa, imi cumpar si o ciocolata. Fix: Cumpar 6 sticle de apa intr-o singura zi si nu mai intru in restul zilelor in magazin pentru ciocolata. Ex: Cand trec pe langa Dristor imi este pofta si imi cumpar o shaorma fiindca oricum am facut antrenament. Fix: Gasesc alt drum spre casa care nu se intersecteaza cu o shaormerie. Oricum am acasa pregatit orez si carne.

- Seteaza-ti mediul inconjurator in favoarea miscarii! Ex: Parchez masina mai departe de birou si merg pe jos de la masina la birou (sau abordez metrou + mers pe jos). Ex: In fiecare seara aprind acasa televizorul din reflex si ajung sa pierd cate o ora fara sa-mi dau seama. Fix: Scot televizorul din priza ca sa nu il aprind din reflex si aloc ora respectiva pregatirii unor mese, stretching sau citit ceva nou. Poate chiar un antrenament.

Comments


bottom of page