top of page
  • Poza scriitoruluiclaudiuconstantino

SEMNE ALE PROGRESULUI

Traim intr-o perioada a vitezei, in care suntem obisnuiti cu mentalitatea de a avea si implicit, de a vrea lucrurile cat mai repede, acum, imediat. Lumea fitness-ului nu este diferita iar promisiunile si iluziile social media de a avea “corpul dorit” in 3 luni de zile prin cel mai revolutionar trend (trend, supliment, dieta, antrenament) sunt pe toate drumurile.


(nota: as avea de adaugat aici ca nu prea exista nimic nou, totul a fost facut, gasit etc. deja. Exista fie imbunatatiri, fie regasit, fie sunt doar tehnici de marketing).

Din pacate, aceaste iluzii ne pacalesc, ne creeaza asteptari false si aduc in viata noastra mai mult stres si resentimente atunci cand realitatea nu se aliniaza cu asteptarile create.

Adevarul este ca orice progres ce tine de fitness si de sanatate dureaza, pentru ca se bazeaza pe decizii bune luate in mod constant intr-o lunga perioada de timp. (Cu atat mai mult daca ne dorim sa si mentinem acel rezultat). Asta este ideea de baza pe care trebuie sa o intelegem, asimilam si incorporam in definirea stilului de viata pe care incercam sa il construim.

Daca reusim sa intelegem si sa acceptam aceasta ideologie, inarmati cu un astfel de mindset, putem face fata procesului de schimbare pe care trebuie sa il urmam si suntem mult mai bine echipati pentru perioadele bune, mai putin bune, cu reusitele, esecurile si neprevazutul de rigoare.

Asadar, in absenta vreunui rezultatului instant avem nevoie totusi de un feedback al unui progres, care sa ne asigure ca suntem pe drumul cel bun si sa ne pastreze motivati.


Modalitati de a cuantifica progresul

I. Cantar – Oglinda – Haine

Modurile de baza pentru a cuantifica progresul sunt cantaritul, reflectia in oglinda, modul in care iti vin hainele, pozele. Aceste masuratori evidente ajuta la a vedea directia in care te indrepti.

Reguli pentru masurarea progresului prin metoda cantarului si/sau centimetrului:

- Dimineata pe stomacul gol, dupa ce ai mers la baie

- Mereu in aceleasi conditii

- Te poti masura zilnic si sa faci o media la final de saptamana sau o data pe saptamana, in aceeasi zi

Oricum ai face masuratorile, nu trebuie sa devina un stres in plus pentru viata ta, sunt doar un indicator pe care sa il folosesti obiectiv.

Daca oglinda poate accepta urme de subiectivitate, pozele tind sa fie obiective (din acelasi unghi, de la aceeasi distanta, cu aceeasi lumina).

Hainele nu mint niciodata. Poti observa cu usurinta cand lucrurile iti vin mai bine sau nu iti mai vin bine deloc.


II. Forta si conditia fizica se imbunatateste

Miscarea este un factor major in orice tel pe care il urmaresti. In momentul in care forta si conditia fizica se imbunatateste ceva sigur faci bine.

Forta crescuta indica o posibila crestere in masa musculara care este corelata direct cu un metabolism ridicat. De asemenea, forta crescuta indica si o recuperare adecvata in urma regimului tau actual ceea ce este un semn bun.

Conditia fizica general mai buna poate sa indice un sistem cardiovascular mai bun, o scadere in greutate etc.III. Somn mai bun

Somnul este un factor dominant in evolutia si progresul nostru. In momentul in care problemele de somn se diminueaza inseamna ca organismul se adapteaza la ritmul lui natural, pattern-urile de hormoni se aliniaza. Un somn mai bun aduce la randul lui efecte positive creand astfel un ciclu de schimbari benefice sanatatii si implicit telurilor noastre de fitness!
IV. Energie mai multa, dispozitie mai buna

Simti ca energia ti-a crescut, nu mai ai nevoie de cafea, te simti mai vesel, voios si ai energie sa faci toate lucrurile din viata zilnica. Toate acestea sunt semne foarte bune de progres care pot insemna ca ai redus stimulentii din alimentatie, ai echilibrat deficientele de vitamine, corpul tau se reface adecvat si evolueaza.

V. Te simti mai satisfacut dupa mese, foamea sau poftele dispar

Esti in contact cu semnalele de satietate pe care corpul ti le transmite, ai scapat de foamea psihologica si imbalansurile create de mancarea procesata. Lipsa poftelor poate fi o reglare a florei intestinale, eliminarea unor deficiente si scaparea de corelatiile negative cu mancarea.

VI. Digestia este mai buna

Flora ta bacteriana este echilibrata, absorbi nutrientii din mancare mai bine, ai scapat de problemele de digestie care iti stricau in general ziua.

VII. Te simti sigur si increzator ca poti duce la capat ceea ce ai inceput

Momentul in care lucrurile pe care trebuie sa le faci sunt aliniate cu cea ce faci si ceea ce iti este usor sa faci esti intr-un punct in care succesul este in mainile tale.

Tine minte:


Nu este totul sau nimic! E despre imbunatatiri incrementale si constante pe care le poti face!


Bucurate si celebreaza fiecare victorie si fiecare reusita pe care o ai pentru a ramane motivat. Toate conteaza!

7zile x 100%efort + 358zile x 0%efort = ...

365zile x 1%mai bun in fiecare zi =...

Tu ce varianta crezi ca este mai buna?

“Roma nu a fost cladita intr-o zi si tot asa, nici tu nu vei fi!”
Comments


bottom of page